Afbeelding

College presenteert een sluitende begroting

Gemeentenieuws

Brummen/Eerbeek – Donderdagavond 20 september overhandigde wethouder Financiën Peter-Paul Steinweg de eerste gemeentelijke programmabegroting in een nieuwe vierjarige bestuursperiode. Hij overhandigde het boekwerk aan de leden van de Brummense gemeenteraad, die op donderdag
1 november 2018 het gemeentelijke huishoudboekje voor het jaar 2019 bespreekt en vaststelt. Voor het zover is, is er voor iedereen nog volop gelegenheid kennis te nemen van de voorstellen die het college in de begroting heeft opgenomen en daarover in overleg te gaan met de zeven politieke fracties in de Brummense gemeenteraad. De conceptprogrammabegroting is uiteraard te raadplegen op de gemeentelijke website www.brummen.nl.

De leidraad voor de programmabegroting 2019 vormen de ambities die zijn vastgelegd in het eerder dit jaar opgestelde coalitieakkoord tussen VVD, CDA, PvdA en Lokaal Belang. Dit coalitieakkoord is inmiddels uitgewerkt in een concept-bestuursprogramma, waarvan de koers inhoudelijk verwerkt én financieel vertaald is in de concept-programmabegroting voor het jaar 2019. Vijf speerpunten vormen hierbij de basis. Dat zijn in willekeurige volgorde het sociale domein (het programma Samen Goed Voor Elkaar), duurzaamheid en energietransitie, het programma Ruimte voor Eerbeek, het centrumplan voor Brummen en een gezonde financiële gemeente. Het college is zich er van bewust dat het een grote uitdaging is om alle ambities in de komende jaren in harmonie te brengen met het uitgangspunt om de financiële positie van de gemeente Brummen te verbeteren. Maar samen met gemeenteraad, partners en samenleving is de wens om zoveel mogelijk van de voorgenomen doelstellingen te bereiken.

Sluitende begroting

De conceptbegroting die burgemeester en wethouders aan de raad hebben aangeboden is sluitend voor de jaren 2019 tot en met 2022. Met deze positieve resultaten wordt de algemene reserve van de gemeente versterkt. De begroting kent alleen bij de onroerende zaakbelasting (OZB) en de leges een stijging van het tarief met het inflatiepercentage van 1,4 procent. Voor 2019 is er ruimte voor verlaging van de tarieven afvalstoffenheffing. Het vastrecht daalt met tien procent en de tarieven voor de groene container daalt met twintig! Dit houdt verband met het uitgangspunt van kostendekkendheid: de kosten voor afvalinzameling en -verwerking worden betaald uit de ontvangen afvalheffing. De tarieven voor de rioolrechten dalen komend jaar met vijf procent. De toeristenbelasting stijgt met het inflatiepercentage van 1,4 procent, zodat het nieuwe tarief uitkomt op € 1,37 per overnachting. Daarnaast dalen ook dit jaar weer de lokale lasten voor inwoners. Op basis van de Brummense Lokale Lasten Monitor (die uitgaat van een gemiddeld gezin van vier personen) is dat een daling van 3,84 procent ten opzichte van 2018. 

Hoe verder?

Het college heeft de begroting opgesteld, nu is het woord aan de gemeenteraad. Raadsleden kunnen de voorstellen bestuderen, reacties verzamelen vanuit de samenleving en vragen stellen. Op donderdag 11 oktober is een speciaal forum over de begroting. Iedereen kan dan meepraten en zijn of haar visie en standpunten kenbaar maken. Na de reactie van het college stelt de gemeenteraad in de vergadering van 1 november de programmabegroting vast. Meer hierover leest u op de speciale begrotingspagina op onze website www.brummen.nl.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 19 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 19 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 20 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36