Afbeelding

Gaat de Eerbeekse muziektent in een winterslaap?

Ingezonden

EERBEEK - Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de gemeenschap en daarmee ook nog eens ons cultureel erfgoed bewaren? Het besef dat we mogen koesteren wat we in onze gemeente hebben, is iets om bij stil te staan.

In Eerbeek stopt Stichting MET (Muziek En Theater) met haar inspanningen om culturele evenementen te organiseren in de muziektent in Eerbeek. Daarmee wil de stichting ook haar taken teruggeven aan de gemeente.

Sinds 1999 heeft gemeente Brummen dit uit handen kunnen geven waarbij de stichting tien jaar onderhoudsgeld (40.000 gulden) kon gebruiken om de koepel, dansvloer en tribune aan te passen. Daarna heeft de stichting volledig op eigen kracht met behulp van donateurs en bedrijven en soms met een bijdrage van de Culturele Stichting het onderhoud en beheer op zich genomen. 

Henk Klein, voorzitter van stichting MET vertelt: ”Johan van Zadelhoff kwam destijds bij me met het bericht dat de muziektent op de nominatie stond om te worden afgebroken. Ik zat toen in wijkraad Eerbeek-West en volgens Zadelhoff in de positie om daar iets aan te doen! . 

Hoe was het mogelijk dat zo’n mooi stukje erfgoed in die prachtige omgeving van Eerbeek zou moeten verdwijnen? We zijn toen met een werkgroep gestart om de muziektent nieuw leven in te blazen”.

“Een aantal vrijwilligers zet zich nog steeds belangeloos in en dat is inmiddels ruim 25 jaar”, zegt Riet. “Onze muziektent is ontworpen door een militaire kapelmeester en heeft een geweldige akoestiek en is daarmee heel geschikt voor muziek en theater. We kunnen als stichting terugkijken op prachtige jaren met mooie evenementen!”

Henk gaat verder: “We hebben geprobeerd om de stichting over te dragen aan andere vrijwilligers maar dat is niet gelukt. Hierbij bleek vooral het ’recht-van-opstal’ een breekpunt. We zijn nu met de gemeente in gesprek en willen dat ‘recht’ teruggeven.

De muziektent is in een goede conditie. Ná de aangestoken brand in 2005 is het voorzien van een rolluik waardoor het ook als opslag wordt gebruikt van spullen die nodig zijn bij concerten. Het is een professioneel openluchttheater wat we hebben opgebouwd en daarmee is de waarde enorm gestegen. De gemeente wil dat de muziektent leeg wordt opgeleverd. Zij zijn van plan om de koepel te gaan verhuren maar wij zijn ervan overtuigd dat dat niet werkt, zeker niet als er verder geen voorzieningen zijn. We krijgen het gevoel dat de gemeente niet echt geïnteresseerd is en daarmee is het begin van het verval van de muziektent getekend. Het is niet acceptabel dat er zo met cultureel erfgoed wordt omgegaan en hopen dat de gemeente tot inzicht komt”.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33