Afbeelding

Eerbeeks Papieroproer gevolgd door Palingoproer

Ingezonden

INGEZONDEN: Zij die het nieuws volgen zagen, nadat de media vol had gestaan over de problemen in de Eerbeekse papierindustrie, dat nu de wat noordelijker gelegen ‘palinghoofstad’ van Nederland, Harderwijk, weer tegenstanders van het palingfestival tegenover zich kreeg. 

Net als in Eerbeek waar het mondelinge papieroproer nog steeds voortduurt en waar afgelopen 14 juli er nog een protestbijeenkomst was tegen sluiting van papierfabriek De Hoop met deslogan: ‘Met de Hoop haal je het hart uit Eerbeek’, hebben nu milieu- en natuur-drammers het weer voorzien op de palingvisserij. Zij bewegen hemel en aarde om dit oer-Nederlandse lekkernij het de liefhebber weer uit de mond te stoten.

Het is natuurlijk niet het Palingoproer van 1886 in de Amsterdamse Jordaan maar toch… Wat daar toen gebeurde was natuurlijk ook een wrede vertoning. Er moest van een levende paling de kop worden afgetrokken. Als dat lukte was je winnaar van wat toen Volksvermaak heette. Toen een verbod werd opgelegd ontstond het Palingoproer dat 22 doden en vele gewonden opleverde. Zover zal het in Harderwijk niet komen. De een zegt; het is droevig gesteld met de palingstand, de andere, deskundigen Peter van den Berg in samenwerking met Dupan (Duurzame Palingsector Nederland), zegt dat juist na vele, vele jaren het palingbestand in Nederland weer op 80% staat van wat ooit de beste stand was. Zij vinden het een promotie van wat een oer-Hollandse lekkernij is. 

Heb zelf 60 jaar aan de boorden van het IJsselmeer gerecreëerd en ik kan beamen dat er na jaren weer een visserman in ‘onze’ haven was die de laatste tijd weer volop paling (schieraal) aan wal brengt! Er is weer lekkere en vette gerookte IJsselmeerpaling verkrijgbaar. Dit, dank zij een goed uitgevoerd visserijbeleid van Overheid en de visserij zelf. De vijfduizend gratis uitgedeelde ‘broodjes paling’ gingen, na een optreden van Jan Smit, tijdens Harderwijk Live er dan ook in als koek! 

Bruno de Vries, Eerbeek.

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35