
Inspraak, Uitspraak
ColumnsCOLUMN: Stel je voor dat de omwonenden mogen beslissen over de omstreden fabrieksweg dwars door ’t Haagje in Eerbeek, of over grondverkoop aan het Tormentilpad, waar de buren elkaar in gedachten de hersens inslaan, of over een fossiel tankstation aan de biologisch Kwazenboschweg. De gemeente Brummen heeft een diep verlangen om ‘samen met de inwoners en ondernemers plannen te maken en uit te voeren’. Aan het panel ‘Brummen Spreekt’ is de stelling voorgelegd dat inwoners het recht hebben mee te beslissen over alle belangrijke plannen van de gemeente.
Zet u de gemeenteraad in de hoek?, op afstand?, of zelfs bij het oud papier? Het zijn niet gestelde vragen. Waarom eigenlijk niet, als het inwonerspanel wordt voorgehouden dat inwoners mee kunnen beslissen. Elke vier jaar kiezen we de mensen in de raad die ons vertegenwoordigen ‘zonder last of ruggespraak’. Soms wordt gepleit voor een burgerberaad, niet gekozen maar ingeloot en een betere afspiegeling van het volk, zeggen de voorstanders. Het gaat nog steeds om ‘boven ons gestelden’. Zij hebben een luisterend oor, maar praten belanghebbenden niet naar de mond.
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw willen de mensen gehoord worden. Van de overheid verwachten ze openheid en bereidheid om verantwoording af te leggen. De gemeenteraad ziet daarop toe, weegt deelbelangen af tegen het algemeen belang en beslist. Belangenverstrengeling wordt vermeden. Een lid dat persoonlijk belang heeft bij een voorstel wordt geacht niet mee te praten. Als ik nog in Provinciale Staten had gezeten zou ik als buurtbewoner niet mogen meestemmen over de nieuwe weg door ’t Haagje, waar de provincie over gaat.
B & W en de raad van Brummen zijn redelijk open. Belangrijke plannen worden voorgelegd voor inspraak, zoals onlangs nog in goedbezochte informatiebijeenkomsten over het Burgersterrein en de spoorzone in Eerbeek. Maar het blijft inspraak, de gemeenteraad doet uitspraak.
Muus Groot