Afbeelding

Een casus om van te leren

Columns

COLUMN - Een collega van me vertelde me kort geleden een historisch geval met nogal negatieve uitkomst. Een samenwonend stel, niet getrouwd en niet geregistreerd als partner, kochten jaren geleden samen een eigen huis.

Ze lieten een samenlevingscontract opstellen met een in die tijd gangbaar verblijvingsbeding: wat betekende dat het gezamenlijke huis bij overlijden van één van hen automatisch in eigendom zou verblijven aan de laatst levende, zonder daarvoor te hoeven betalen.

Nog steeds zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, overleed veel later één van hen. Het stel had inmiddels ook kinderen, die meerderjarig waren. Maar het stel had ook al weer een hele tijd geleden hun gezamenlijk huis inmiddels verkocht, omdat er een ander huis door vererving was verkregen.

Bij de afwikkeling van de nalatenschap bleek dat dat huis niet toebehoorde aan de overledene, maar dat de laatstlevende het huis had geërfd. Er was dus bij het overlijden geen gezamenlijk huis meer, ergo: het verblijvingsbeding was niet toepasselijk.

Het stel had nooit testamenten laten opstellen, waardoor het huis werd geërfd door de volwassen kinderen en níet door de overgebleven partner. Gelukkig was er geen ruzie en werd er een oplossing in onderling overleg gevonden.

Maar het was erg zuur dat de kinderen het huis kregen als erfgenamen van de overledene en niet hun ouder, als overgebleven partner. En ook was het niet prettig dat de kinderen die het huis erfden, het volle pond erfbelasting moesten betalen over de WOZ-waarde van het huis.

Deze heel vervelende situatie had er niet hoeven zijn als er aan gedacht was om testamenten op te laten maken. Dat had dan ook nog een behoorlijke vermindering aan erfbelasting kunnen opleveren En je moet er al helemaal niet aan denken als er wél familieruzie was geweest!

Het kan dus van belang zijn om zo nu en dan eens te kijken of wat in het verleden op papier is gezet nog wel klopt t.o.v. eventueel veranderde omstandigheden.

Voor alle adviezen over notariële zaken kunt u bij Notarex terecht in het Tjark Rikscentrum op gratis spreekuur elke woensdagmiddag. S.v.p. tevoren een afspraak maken via 06 225 234 02. Daarnaast kunt u uw vraag ook telefonisch of per e-mail stellen.

Let echter even op het nieuwe e-mailadres is: bhaaijer@notarex.nl Het oude e-mailadres info@notarex.nl is niet meer bereikbaar. Maar als het beter uitkomt, kan een gesprek ook thuis plaatsvinden. Het eerste gesprek wat op welke manier dan ook plaatsvindt en het antwoord op de eerste vraag is altijd kosteloos.

Mr. B. Haaijer

NOTAREX

06-22523402

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35