Afbeelding

Chefsache

Columns

Column: Het SP-Kamerlid Van Kent denkt dat papierfabriek De Hoop door de multinational Stora Enso is aangekocht om een concurrent uit de markt te nemen. Insiders uit Eerbeek zien het als een aspect van de structuuraanpassingen in de Europese papier- en kartonnage industrie. Zij zagen het onheil naderen boven Eerbeek.

Ik heb geen antwoord op de vraag of het ook anders had gekund. Ik denk het niet. Landen als Cuba, waar de tucht van de markt is vervangen door de tucht van het socialisme, hebben armoe verdeeld onder de bevolking, geen welvaart. De Scandinavische eigenaren van De Hoop kunnen zich een investering in de sluiting van het bedrijf permitteren. Het toekomstig rendement valt hen toe. De medewerkers kunnen alleen nog vechten voor een goed sociaal plan, even onverzettelijk als het concernbeleid.

Eerbeek gaat veranderen. De Hoop is de grootste bevrachter van de papierindustrie. Toeleveranciers en transporteurs worden getroffen door de sluiting. Er zullen ook daar ontslagen vallen. De verkeersstromen zullen drastisch afnemen. Is het nog rendabel om een nieuw logistiek centrum te bouwen - en daarvoor een bos te kappen? Met De Hoop valt een financiële steunpilaar weg onder het milieubedrijf Industriewater. En wat is er over van de plannen om de restwarmte van de industrie te gebruiken voor woningen?

Juist vorige week behandelde de gemeenteraad een perspectiefnota; meer een financiële verkenning dan een dorpsvisie. ‘Eerbeek’ is het belangrijkste beleidsdossier in onze gemeente. B & W en de raad leven mee met de medewerkers van De Hoop, maar behalve een sociaal vangnet heeft de gemeente niets te bieden. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota beloofden de gemeentebestuurders contact te zoeken met de industrie en de provincie. De urgentie droop er niet van af. Het is spijtig dat ‘chef-gedeputeerde’ Jan Markink, de initiator van ‘Eerbeek-Loenen 2030’ , weg is uit het provinciebestuur. Van B & W en de industrie mogen we een intensieve lobby verwachten die opgemerkt wordt door de media en van Eerbeek een ‘chefsache’ maakt bij het nieuwe provinciebestuur.

Muus Groot

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35