Afbeelding

Ja-ja Yuppen

Columns

COLUMN: Mijn vrouw is opgenomen in een verzorgingsinstelling en ik pauzeer als stukjesschrijver om een nieuwe balans in mijn leven te vinden. Op straat, aan de kassa van de supermarkt en in de buurt word ik aangesproken op mijn afwezigheid in dit hoekje. Vaak leidt dit tot ‘sterkte ermee’ maar ook wel tot een gesprek over het leven.

Het lokale sufferdje is voor menigeen een belangrijk informatiemedium. De route naar het succes is de gratis bezorging huis-aan-huis. Als het toch in de bus ligt kijken mensen wel even naar de nieuwtjes uit het eigen dorp en de loop der bevolking. De gemeente lift mee en heeft gemerkt dat ‘Gemeente Thuis’ verrassend goed wordt gelezen. Wie het Brummens Nieuws en De Regiobode niet wil ontvangen plakt een Nee-Nee sticker op zijn bus. Nee tegen reclame en nee tegen huis-aan-huis bladen (h-a-h). Vaak wordt het Nee- Ja: Geen reclame. Wel de h-a-h krant.

Groen Links en D66 hebben bedacht dat het anders moet. Ze verwachten minder papierafval van een systeem waarbij bewoners via een Ja-Ja sticker actief moeten aangeven wat ze in hun brievenbus willen krijgen. Wie dat niet doet uit onwetendheid of onverschilligheid kan fluiten naar zijn wekelijkse informatiepakket. Het zal vrijwel zeker leiden tot oplagevermindering van de h-a-h pers. Mensen gaan nu eenmaal niet op bevel van de overheid stickertjes plakken. Juist mensen aan de overzijde van de kenniskloof worden onbereikbaar. ‘Ja-Ja’ is een gedachtespinsel van mensen die hun eigen bevoorrechte informatiepositie projecteren op lager opgeleiden met als argument ‘er zijn genoeg digitale alternatieven’. De yuppen in de raad hebben kennelijk niet opgemerkt dat een op de zes volwassenen het lastig vindt om digitaal (bank)zaken te regelen.

B en W zeggen wel ‘dat huis-aan-huisbladen een belangrijke functie vervullen voor de lokale nieuwsverspreiding en de sociale cohesie in de buurt’. Maar in een Ja-Ja-voorstel aan de raad plaatsen ze het ‘ongeadresseerde drukwerk’ in een rijtje met ‘zwerfafval’ ‘kadavers’ en ‘autowrakken’.

Ja, ja…. of liever nee, nee.

Muus Groot

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35