
Burgerforum Brummen
ColumnsCOLUMN: Het rood in het huishoudboekje van de gemeente is roze gespoeld. De bezuinigingen slaan aan, het Rijk is royaal geweest en de provincie hoedt Eerbeek. De dodenrit naar het financiële ravijn is afgeremd en de verhoging van de onroerendzaakbelasting wordt tenminste een jaar uitgesteld.
Drie thema’s overheersen de gemeentebegroting 2023: woningbouw, het sociale vangnet en duurzaamheid. Eigenlijk zijn het er maar twee, want de woningbouw en duurzaamheid gaan beide over de ruimtelijke ordening. Waar woningen, waar zonneparken en waar windmolens?
De jeugdzorg is de grootste ‘bloeder’ van het sociale domein. Soms werd een heel ‘hulpverleningstraject’ opgetuigd, waar noaberschap gevraagd werd. De gemeente probeert de beklemmende bureaucratie in de jeugdzorg te verminderen.
B en W gaan werk maken van het dorpsherstel in Eerbeek en Brummen. De vergane fabrieksterreinen ‘Burgers’en ‘Kersten’ moeten eindelijk een bestemming krijgen, het Graaf van Limburg Stirumplein in Brummen moet ‘ingevuld’ worden en de verlepte stationsbuurt in Eerbeek opgeknapt. Op de tekentafels staan appartementsgebouwen aan de Loenenseweg in Eerbeek en op het terrein dat Aldi achterlaat in Brummen. De burgemeester zoekt plek voor flexwoningen waar starters en vluchtelingen in kunnen trekken. Voor 2030 moeten er 900 woningen bijkomen.
Het aangezicht van de gemeente verandert door zonneparken, windmolen(s) en woningbouw. Een adviseur ruimtelijke ordening is er niet, twitterde de gemeente. Er wordt naar gezocht. Misschien moet de gemeente ook eens denken aan een burgerforum, een gezelschap van willekeurig gekozen inwoners - dus niet zelf aangemeld - om de transformatie van ons dorpsaanzicht te begeleiden. De Franse president Macron legde staatshervormingen voor aan zo’n forum en minister Jetten ziet er een hoeder van een nieuw en daadkrachtig klimaatbeleid in. Wat goed genoeg is voor een heel land zou goed genoeg moeten zijn voor het dorp Brummen.
Muus Groot