Foto: Edese Vos
Foto: Edese Vos

Houtsnippers zorgen voor rook en stankoverlast

Algemeen

Omwonenden klagen bij Gemeente, Omgevingsdienst en GGD

HALL – Eind januari is bij een bedrijf aan de Hallseweg in Hall brand ontstaan. Oorzaak was broei in een stapel houtsnippers. De brand zorgde voor flinke rookoverlast in de buurt. Overlast die al maanden werd ervaren in de vorm van stank- en geluidsoverlast. Half december is door omwonenden een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Brummen. Gisteravond stelde GroenLinks vragen aan het College.

Het terrein waar de omgeving hinder van ervaart, is de voormalige HBU-locatie achter her bedrijfsgebouw DG Press. Eind jaren tachtig is daar ernstige bodemverontreiniging vastgesteld. Er zijn verhoogde en te hoge gehalten aan minerale olie, vluchtige aromaten, arseen, fenolen en/of PAK aangetoond in zowel de bodem als het grondwater. Uiteindelijk is in 2017 ruim 300 ton vervuilde grond afgevoerd, de bodem en zijwanden van de put met worteldoek bedekt en vervolgens volgestort met zwarte grond.

Inmiddels heeft het terrein nieuwe eigenaren. Deels is het van bosbouwbedrijf Ebola en deels van transportondernemer Van der Wal uit Heerenveen. Die laatste heeft een belangrijk deel van het terrein verhuurd aan BTE Landschapsbeheer uit Ede. Dit bedrijf gebruikt het terrein voor opslag van hout dat door door BioMass BV eveneens uit Ede wordt versnipperd en geschikt gemaakt voor verbranding in een Biomassacentrale, die behoort tot Energie voor Elkaar in Ede. Dat bedrijf exploiteert in verschillende steden warmtenetten.

Stankoverlast

Buurtbewoners aan beide kanten van het kanaal hebben veel last van stank die afkomstig is van enorme bergen houtsnippers. Ze ervaren ademhalingsproblemen en prikkende ogen. Bij de omgevingsdienst Veluwe en de GGD zijn die klachten gemeld. Vooralsnog hebben deze diensten geen stappen ondernomen omdat bij de gemeente Brummen een handhavingsverzoek in behandeling is. De gemeente Brummen onderzoekt wat nu wel en wat niet is toegestaan op het terrein. Ook de Provincie Gelderland, die voor de natuurwaarden het bevoegd gezag is, heeft inmiddels ook een dossier aangemaakt.

Geluidsoverlast

Het versnipperen van de boomstammen gaat verre van geruisloos. Uit Duitsland, en volgens enkele buurtbewoners ook uit Litouwen, is hout naar het terrein aan de Hallseweg gebracht en daar liggen nu meters hoge bergen met snippers te wachten op transport naar Ede.

Mede door het vochtige weer is, volgens BioMass de berg houtsnippers onderin gaan broeien. De temperatuur is daarbij zo hoog opgelopen, dat brand is ontstaan.

Vorige week kregen buurtbewoners van directeur Valentijn Kleijnen van Biomass BV een excusesbrief met uitleg en als bijlage een reep chocola.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 9 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 21 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 21 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 21 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 21 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00