Afbeelding

Zorgen om elektrische fietsen die vaker worden gestolen

Algemeen

BRUMMEN - Otto Koedijk, de klimaatburgemeester van Brummen, ontving een brief van een 81-jarige inwoonster van Brummen waarin ze haar zorgen uit omtrent de diefstal van elektrische fietsen die steeds vaker wordt gepleegd.

In de handgeschreven brief deelt ze haar angst voor diefstal waardoor ze bijna geen boodschappen meer durft te doen. Ze slaapt er zelfs slecht van. Ze vindt het ook een probleem dat ze, om haar fiets zo goed mogelijk te beveiligen, een zwaar slot in haar fietstas moet meenemen die ook nog eens veel ruimte inneemt. Ze is al wat slecht ter been en lopen is geen optie. Ze heeft haar oude fiets ingeruild om een elektrische fiets te kunnen aanschaffen. Met een flinke bijbetaling was dat een gat in haar AOW budget. Ze vraagt of er weleens handhavers in het centrum lopen en wat ze moet doen als haar fiets toch gestolen wordt.

Navraag bij de gemeente Brummen leverde begrip op voor de zorgen. Het is belangrijk om zelf zoveel mogelijk maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Een tweede slot is daarbij een tip. Aangifte doen kan via door te bellen met 0900-8844 of via www.politie.nl. Op deze site site vind je  ook een fietsregistratiekaart waar je zoveel mogelijk kenmerken van de fiets kunt noteren. De politie en de boa houden toezicht maar gezien de vele andere taken is dit beperkt. Het zou goed zijn als ook de samenleving alert is en verdachte signalen meldt.

Een gestolen fiets bezitten is overigens strafbaar. Dit is heling. Krijgt u een fiets te koop aangeboden waarvan het aanbod te mooi is, dan is het advies  om het framenummer te controleren op www.fietsdiefstalregister.nl. Bij de herinrichting van de parkeerplaats rondom de Jumbo is nog geen concrete informatie voor wat betreft het parkeren en stallen van fietsen en voertuigen. Het schetsontwerp houdt rekening met ongeveer 25 ‘fietsnietjes’, een U-balk uit de grond, waar de fiets aan vast gemaakt kan worden.

Fietsspecialist Ten Broek heeft ter aanvulling het advies om de accu en het display te verwijderen en om een accuslot te gebruiken, zeker als de fiets voor langere tijd ergens staat. De wielen en het frame van de fiets kun je het best vast maken aan de ‘vaste wereld’; een object dat niet verplaatst kan worden zoals een brug of fietsenrek. Het is goed om je fiets in het zicht te plaatsen. Verder zijn nieuwe elektrische fietsen voorzien van een tracker waardoor fietsen getraceerd kunnen worden. In het frame van de fiets kun je ook je postcode en huisnummer laten graveren waardoor je meer kenmerken aanbrengt.

Hopelijk helpt het bovenstaande om diefstal van fietsen te verkleinen, zeker als we allemaal alerter zijn op onze omgeving.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 9 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00