Afbeelding

Brummenaar ontkent verkrachting bij rechter

Algemeen

REGIO - Afgelopen donderdag werd in de meervoudige strafkamer van de Zutphense rechtbank een verkrachtingszaak behandeld tegen een 77-jarige man uit Brummen.

Over de vraag of er wilde seks is geweest in de bestelbus van de 77-jarige Brummense verdachte bestaat geen twijfel. Tijdens de rechtszitting stond de vraag centraal of de seks tussen de man en de vrouw vrijwillig heeft plaatsgevonden. Als de seks onder dwang is uitgevoerd, is namelijk sprake van verkrachting.

Het Openbaar Ministerie zegt dat er voldoende bewijs is voor verkrachting. De eis is een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 30 maanden onvoorwaardelijk. Daarnaast wordt een forse schadevergoeding en contact- en locatieverbod geëist. De advocaat van de verdachte voert aan dat er onvoldoende bewijs is en pleit voor vrijspraak.

De zaak is, op 23 februari 2023, al eerder behandeld. Toen oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende informatie beschikbaar was. Het heeft toen om nader onderzoek gevraagd. Het nieuwe onderzoek van het letsel en het opnieuw horen van het slachtoffer door de politie is inmiddels uitgevoerd. 

Het staat vast dat de verdachte op 13 juni 2022 met zijn bestelbus op het terrein van zorginstelling GGNet In Warnsveld heeft gereden. Daar heeft hij een 55-jarige vrouw aangesproken en heeft hij aan haar de weg gevraagd. Vervolgens is de vrouw bij de man in de bestelbus gestapt. Vanaf dat moment lopen de verklaringen sterk uiteen. De vrouw, die bij GGNet onder behandeling is, verklaart dat ze gedwongen is om achter in de bestelbus seks te hebben. De man zegt dat alles vrijwillig heeft plaatsgevonden. “Ik heb haar zelfs mijn telefoonnummer gegeven, in de hoop nog eens af te kunnen spreken.” 

Het aanvullende medisch onderzoek van een forensisch arts gaf geen volledige duidelijkheid, maar zei wel dat de verwondingen waarschijnlijker waren bij onvrijwillige seks dan bij vrijwillige geslachtsgemeenschap.
Volgens de Officier van Justitie heeft de seks niet vrijwillig plaatsgevonden. De verklaringen van de vrouw zijn volgens hem zeer overtuigend zijn. Daarnaast zijn er verwondingen die duiden op verkrachting. Ook voert hij aan dat de vrouw in 2010 is getrouwd met een vrouw en haar seksuele geaardheid dus gericht is op vrouwen.
De advocaat van de verdachte wees de rechtbank op een groot aantal tegenstrijdigheden in de verklaringen van de vrouw. Die zijn daardoor, volgens de verdediging, zeer ongeloofwaardig. Ook zou de vrouw de verkrachting pas de dag na de seks hebben gemeld. Verder geeft de vrouw de ene keer aan dat zij tijdens de daad een volledige black-out heeft gehad, terwijl ze op een ander moment gedetailleerde beschrijvingen geeft.

Hoe de rechtbank tegen de strafzaak aankijkt weten we over veertien dagen. Zij doet namelijk op 15 februari uitspraak.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00