Vieren van 5-jarig bestaan van the Villa Foto: Frederique Visch
Vieren van 5-jarig bestaan van the Villa Foto: Frederique Visch

Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept

Algemeen

Het volledige artikel:

BRUMMEN - In 2020 verleende de Gemeente Brummen een innovatie subsidie aan Maakplaats the Villa, met als doel de kosten van de jeugdzorg te verlagen. Deze subsidie maakte het mogelijk om het concept dat initiatiefneemster Frederique Visch voor ogen had, te realiseren; een plek maken waar kinderen hun passie en talenten kunnen ontdekken en het bieden van preventieve hulp op een plek waar kinderen voor hun plezier komen.

Maakplaats the Villa bestaat dit jaar vijf jaar en ziet dat de werkwijze zijn vruchten afwerpt. Door kinderen met een hulpvraag laagdrempelige ondersteuning te bieden tussen een grote groep kinderen die voor hun plezier deelnemen aan de activiteiten, worden veel problemen genormaliseerd. Want de Villa is vooral een Maakplaats waar kinderen en jongeren alles kunnen maken wat ze kunnen verzinnen. Zo is er een timmerwerkplaats, een naai atelier, een keuken, een sportzaal, een schildersatelier, een moestuin, kippen, veel ruimte om buiten te spelen en hutten te bouwen. Ook is er altijd tijd om een spelletjes te spelen of muziek te maken. Door zoveel verschillende activiteiten aan te bieden, kunnen kinderen ontdekken waar hun talenten liggen. Centraal staat dat de kinderen zelf bepalen wat ze willen doen of maken. Die vrijheid maakt kinderen zelfstandig en ontwikkelt hun zelfvertrouwen.

Door samen iets te maken of te doen, ontstaan er vanzelf gesprekjes op een ongedwongen en ontspannen manier. Al doende delen kinderen wat hen bezighoudt. Daarom is er, naast alle vrijwilligers die de activiteiten begeleiden, ook een kindercoach aanwezig, waar kinderen binnen kunnen lopen als ze behoefte hebben aan een luisterend oor. De kindercoach helpt de kinderen met hun emoties om te gaan en bevordert hun sociale vaardigheden.

Tienergroep de Vrijdag Villa

Naast de twee middagen is er ook een groep voor jongeren vanaf 12 jaar. Zij komen op vrijdag bij elkaar en eten dan samen, waarna de jongeren kunnen doen waar ze zin in hebben; een gemeenschappelijk spel, een individueel project, een maatschappelijke activiteit of samen chillen. Zo biedt de Vrijdag Villa jongeren een veilige, positieve plek waar ze zichzelf kunnen zijn en een steunend sociaal netwerk kunnen opbouwen.

Preventie voor schooluitval

In samenwerking met de lokale basisscholen is gekeken naar de behoeften van kinderen die andere uitdagingen nodig hebben. Uit eigen ervaring weet mede-oprichtster Visch hoe belangrijk het is dat kinderen ook met hun handen kunnen leren. Er komen hele schoolklassen om creatieve opdrachten te doen die passen bij het thema waar ze op school aan werken. In de klusklas worden leerlingen voor wie de lesstof te weinig uitdaging biedt, gestimuleerd hun hoofd én hun handen te gebruiken door een probleem te analyseren en vervolgens een oplossing te ontwerpen en te maken. Twee ochtenden in de week komen kinderen die moeite hebben met de lesstof of niet lekker in hun vel zitten naar de Villa, waar ze met hun handen aan de slag kunnen. Bij de deelnemende scholen zien ze dat het werkt. De leerlingen zijn na een bezoek aan de Villa ontspannen en vrolijk, omdat de druk van het presteren er even af is gehaald. En hun zelfvertrouwen is gegroeid doordat ze bezig zijn geweest met kwaliteiten die in de schoolsituatie niet altijd tot hun recht komen. Hierdoor zijn de leerlingen beter in staat zich op hun schoolwerk te richten, wordt schooluitval voorkomen en kunnen leerlingen langer binnen het reguliere onderwijs blijven.

Thuiszitters

Hoewel de Villa inzet op preventie van schooluitval, zijn ook kinderen die thuis zijn komen te zitten welkom. In een omgeving waar ze niks hoeven, maar waar alles mogelijk is, komen ze tot rust. Ze komen weer in contact met andere kinderen, ervaren structuur in hun week, ontdekken hun interesses en talenten en bouwen hun zelfvertrouwen weer op, zodat ze uiteindelijk weer terug kunnen naar school.

Vijf jarig bestaan

De Villa vierde haar vijf jarig bestaan door met de kinderen taartjes te versieren en die in een lampionnenoptocht naar het lokale verzorgingstehuis te brengen en uit te delen aan de bewoners. Bij terugkomst in de Villa was er een fototentoonstelling die de ontwikkeling van de Villa in beeld bracht en een borrel voor ouders en samenwerkingspartners. Deze festiviteiten typeren de werkwijze van de Villa; samen iets maken, maatschappelijke betrokkenheid binnen het dorp en goed contact met de ouders en samenwerkingspartners. Het succes van de Villa is voor een groot deel te danken aan de inzet van het bevlogen team van vrijwilligers. Alle 59 vrijwilligers, stagiaires, nieuwkomers en zzp-ers die in de afgelopen vijf jaar hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Villa kregen in de fototentoonstelling dan ook een prominente plek. Veel van hen waren ook aanwezig om te proosten op het vijf jarig jubileum en elkaar weer te ontmoeten. De tieners van de Vrijdag Villa vierden hun eigen feestje met pizza, lasergamen en warme chocomelk om weer op te warmen.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 9 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 21 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 21 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 21 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 21 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00