Opkomst en stemgedrag in gemeente Brummen. Tabel: Guus van der Linde
Opkomst en stemgedrag in gemeente Brummen. Tabel: Guus van der Linde

Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De uitslag van de Tweede Kamerverkiezing vorige week liet een aardverschuiving in de politieke voorkeuren zien. Zowel landelijk als in de gemeente Brummen. Binnen de gemeente zijn er echter verschillen tussen de dorpen onderling. De PVV werd weliswaar gemeentelijk de grootste maar bij de kleinere dorpen geeft de uitslag een ander beeld. Dat geldt ook voor andere partijen en voor de opkomst. 

Gemeentelijk is de PVV met afstand (24 procent) de grootste partij geworden. Dat is ook het geval als gekeken wordt naar de afzonderlijke dorpen Brummen en Eerbeek. Bij de overige, kleinere dorpen is het beeld genuanceerder. In deze dorpen haalde de PVV minder dan 20 procent van de stemmen. Alleen in Hall kwam de PVV nog als grootste uit de bus maar in Leuvenheim, Oeken en Empe werd de partij tweede.

De VVD was 2 jaar geleden nog koploper in alle dorpen. Vanwege het fors verlies is het die positie nu kwijt. In Eerbeek werd de VVD nog wel tweede, maar in Brummen duikelde de partij naar de derde plek en in de gezamenlijke kleine dorpen zelfs naar de vierde positie. GroenLinks/PvdA werd in Brummen en de kleine dorpen de tweede partij. Wat betreft de kleine kernen is dat vooral te danken aan Leuvenheim en Oeken waar die lijstcombinatie zelfs de grootste werd. In ‘werkdorp’ Eerbeek deed de centrumlinkse partij het relatief minder goed en werd daar de vierde partij.

Nieuwkomer NSC deed vooral in Eerbeek goede zaken. Met bijna 15 procent van de stemmen werd het hier de derde partij. In Brummen werd de partij van Omtzigt vierde. In de kleinere kernen bleef de aanhang wat achter ten opzichte van de grote dorpen. Niet verrassend heeft de BBB de grootste aanhang in de kleine dorpen. In Empe werd het zelfs de grootste partij, in Hall de tweede.

Bij de landelijke verkiezing twee jaar geleden was D66 nog de gevierde tweede partij. Bij de laatste verkiezingen moest D66 fors inleveren. In geen van de dorpen komt deze partij nog voor in de top vijf. Nog dramatischer is de uitslag voor het CDA. Twee jaar geleden scoorde het CDA nog bijna 10 procent. Daar is nu nog geen 3 procent van over. Opmerkelijk is dat het CDA in het agrarische deel van de gemeente minder scoort dan in Brummen en Eerbeek. Dit is te verklaren door de goede score van BBB In de kleine kernen.

Opkomst

Qua opkomst deed de gemeente Brummen het met bijna 82 procent goed in vergelijking met Nederland als geheel. De opkomst in de kleinere dorpen was zelfs uitzonderlijk hoog. In Leuvenheim, Empe en Oeken rond de 90 procent.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00