Afbeelding

Buren van padelbanen vragen de raad om hulp

Algemeen

BRUMMEN – De buren van de nieuw aan te leggen padelbanen hebben donderdagavond in de forumvergadering de gemeenteraad om hulp gevraagd bij hun verzet. In dezelfde vergadering stelde klimaatburgemeester Otto Koedijk nog geen week na de installatie van de kinderburgemeester de Brummens eerste fietsburgemeester voor.

Remco Veelenturf uitte namens de bewoners van vijftien woningen de zorgen over de aanleg van vier padelbanen op het terrein van Tennisclub Eerbeek. De bewoners vrezen, nu de gemeente groen licht heeft gegeven voor die aanleg, voor last van onder andere licht en geluid. Hoewel ze hun bezwaren de afgelopen jaren verschillende malen kenbaar hebben gemaakt, vinden ze dat de gemeente niet naar hen heeft geluisterd. Er zijn zienswijzen ingediend, maar er is geen reactie op gekomen. Daarom werd het hoogste orgaan van de gemeente gevraagd de verleende vergunning voor alle padelbanen bij TCE volledig in te trekken.

Zaak van college

De raadsleden wilden van de gang van zaken wel iets vinden, maar moesten vaststellen dat het verlenen van een omgevingsvergunning een taak is van het college van burgemeester en wethouders. Veel meer dan wijzen op de mogelijkheden van het maken van bezwaar tegen de verleende vergunning kunnen de raadsleden niet.

Wel werden diverse vragen afgevuurd op verantwoordelijk wethouder Pouwel Inberg. Die meende te begrijpen dat twee procedures, een bestemmingsplanwijziging en het verlenen een omgevingsvergunning, zoals hier het geval is, met elkaar worden verward. In het eerste geval maakt inspraak middels zienswijzen een vast onderdeel van de procedure. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning kijkt de gemeente met name of de aanvraag voldoet aan de regelgeving en (redelijkerwijs) past binnen het bestemmingsplan en of wordt voldaan aan bijvoorbeeld de licht- en geluidsnormen. “Dat is hier gebeurd,” aldus wethouder Inberg. “Ook hebben we extra zorgvuldig de bezwaren van omwonenden meegewogen. 

Fietsburgemeester

Een paar maanden geleden zei Joop Verhaar uit de grap tegen Otto Koedijk “als jij klimaatburgemeester bent, wil ik wel fietsburgemeester van Brummen worden.” Hoewel er toen enorm om gelachen werd, bleek het idee helemaal niet zo origineel. Sinds 2016 bestaat de Bike Mayor al; de eerste in Amsterdam en inmiddels zijn wereldwijd zijn er nu honderden steden die iemand hebben benoemd om de belangen van fietsers in de gaten te houden.

Volgens de kersverse fietsburgemeester draait het allemaal om bewustwording. “Waarom met de auto rondjes rijden om op de parkeerplaats tussen Deka en Jumbo een parkeerplaatsje te bemachtigen, terwijl de simpelste oplossing toch echt is de boodschappen voortaan met de fiets te doen. Je wilt niet weten hoeveel je in degelijke fietstassen kwijt kunt.”

Vanuit de raad kwamen er vrijwel alleen felicitaties aan het adres van de, weliswaar nog zelfbenoemde fietsburgemeester. Maar een enkel raadslid kon de vraag “wat hangt er nu aan mijn fiets” niet onderdrukken.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33