Afbeelding

Klimaatverandering

Algemeen

BRUMMEN - Op 13 november organiseerde het Landschapsnetwerk Brummen samen met Waterschap Vallei en IJssel het jaarlijkse landschapsgesprek. Een gesprek tussen Waterschap, Gemeente, het Landschapsnetwerk en bewoners.

Het onderwerp: ‘Klimaatverandering en ons landschap’. Dat dit thema leeft in onze gemeente bleek wel uit de bijzonder grote opkomst. Klimaatverandering gaat ons immers allen aan. Het klimaat kenmerkt zich meer en meer door extreme warmte, langdurige droogte en extreem veel neerslag in korte tijd. Ons landschap heeft hier ernstig onder te leiden. 

Daar waar het landschap in het verleden ingericht is met watergangen die als doel hebben het water zo snel mogelijk af te voeren, bij ons richting de IJssel, is dit systeem niet langer houdbaar. Het water zal juist meer vastgehouden moeten worden. Het Waterschap zal dan ook meer moeten gaan sturen op het beter vasthouden van het water. Technische oplossingen zijn niet genoeg meer om de weersextremen op te kunnen vangen. Er moet meer flexibiliteit in het watersysteem komen en een natuurlijke inrichting van ons landschap kan daarbij enorm helpen. Dit vraagt meer betrokkenheid, samenwerking en afstemming tussen de diverse overheden (Waterschap, Gemeente, Provincie) en alle bewoners. Het landschapsnetwerk werkt hier graag aan mee. 

Bewoners en (agrarische) ondernemers gaven deze avond verschillende voorbeelden hoe zij in hun eigen tuin, land of wijk met maatregelen bezig zijn.  De dringende roep richting de verschillende overheden was ook duidelijk: neem de regie en vertaal beleid naar concrete acties.  Bewoners willen namelijk ook graag meedoen en zij willen zien dat er iets gebeurt en gaat gebeuren.

De oproep van het landschapsnetwerk om een ‘denktank’ in het leven te roepen vond veel gehoor. Deze denktank kan ideeën bij elkaar brengen voor een klimaatbestendig landschap en adviezen geven aan Waterschap, Gemeente en Provincie. Er melden zich meer dan tien mensen voor deze denktank En als u dit leest en geïnteresseerd bent kunt u zich nog aanmelden via denktanklnb@gmail.com. Meer informatie is te vinden op www.landschapsnetwerkbrummen.nl.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33