
WUR onderzocht gevolgen kap Marktvoortse bos
AlgemeenNieuw bos heeft 25 jaar nodig om kap te compenseren
BRUMMEN – Het duurt 25 jaar voordat een nieuw bos de stikstof heeft opgenomen, die verloren gaat bij de kap van een bestaand bos. Dat heeft de Wageningen University & Research (WUR) uitgerekend op verzoek van het platform OnsEerbeekBrummen. Het rapport wordt volgende week donderdag aangeboden aan het College en de gemeenteraad van Brummen.
“Wat zijn de effecten van het kappen van een bos en aanleg van een compensatiebos op de stikstofvastlegging”. Dat wilden de mensen van het platform OnsEerbeekBrummen graag weten nu door het provinciebestuur van Gelderland het plan is geopperd om een belangrijk deel van het Markervoortse Bos te kappen en daar een logistiek centrum voor de Eerbeekse papierindustrie te bouwen. Die plannen zijn vanwege de voorgenomen sluiting van fabriek De Hoop weliswaar in de wachtkamer gezet, maar van de baan zijn ze niet.
In de plannen heeft de provincie voor de kap van het Markervoortse Bos een tweetal plaatsen aangewezen waar die kap met nieuwe bos zou worden gecompenseerd. Die bossen nemen in de eerste jaren niet evenveel stikstof op als het gekapte, oude bos. “Het compensatiebos zal naar verwachting binnen 10 jaar op hetzelfde stikstofvastleggingsniveau zitten als het huidige bos,” aldus Dr. ir. G.W.W. Wamelink, projectuitvoerder van de WUR. “Na ongeveer 25 jaar is ongeveer evenveel stikstof vastgelegd door het compensatiebos als door het huidige bos vastgelegd zou zijn; het nieuwe bos haalt de aanvankelijke achterstand dus in.”
Volgens de onderzoekers van de WUR zou ervoor gekozen kunnen worden om het compensatiebos nu alvast aan te planten en zo de vastlegging van stikstof nu al te beginnen zodat er geen tijdelijke verminderde vastlegging ontstaat.
Regenwater
Ook van het dak van het te bouwen logistieke centrum zal stikstof af gaan spoelen. Dat water zal, met het regenwater, waarschijnlijk naast het gebouw in de bodem terechtkomen. “Wat gebeurt er dan mee?” vroeg OnsEerbeekBrummen aan de onderzoekers van de WUR. Antwoord op die vraag is moeilijker te geven, omdat nog veel onbekend is. Toch gaan de onderzoekers van de WUR ervan uit dat de stikstofhoeveelheid te hoog is om het water ongefilterd in de bodem te laten lopen. Dat kan worden opgelost met een zogenaamd helofytenfilter. Zo’n filter wordt gevormd door speciale waterplanten en bacteriën die in de bodem leven. Het zuivert het water en zo wordt voorkomen dat de stikstof in het grondwater terechtkomt.
Donderdag 12 oktober 2023 om 19.30 uur wordt het rapport “Wat zijn de effecten van het kappen van een bos en aanleg van een compensatiebos op de stikstofvastlegging” in aanwezigheid van de opsteller, Dr. ir. G.W.W. Wamelink van de Universiteit Wageningen, aangeboden aan het College en de Gemeenteraad van Brummen.