Otto van Beers. Foto: marcvanderkort
Otto van Beers. Foto: marcvanderkort

FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst

Algemeen

EERBEEK – “Wij hebben het volste vertrouwen in de toekomst van ons bedrijf.” Directeur Otto van Beers van Folding Boxboard Eerbeek (FBE) staat met zijn mensen te popelen om aan de slag te gaan om het productieproces te verduurzamen en de omgeving te vergroenen, maar daar kan pas aan worden begonnen als het bestemmingsplan definitief is vastgesteld.

De oorsprong van het bedrijf ligt in 1661. In de gang van het kantoor hangt een reeks luchtfoto’s. Op de eerste is te zien dat het bedrijf is omringt door weilanden en bos. Nu staan de woonhuizen tot aan de rand van de fabriek. Eerbeek groeide naar de papierfabriek toe. Heel wat van die huizen zijn in het verleden door de directies van de papierfabrieken gebouwd om het eigen personeel aan een woning te helpen. Zo is een situatie ontstaan waarbij de fabriek rekening moet houden met de omwonenden en de buren met de fabriek.

Elf jaar geleden diende de fabriek plannen in die de productie efficiënter en duurzamer moet maken. Het realiseren van die plannen is een lange weg geworden, die met vallen en opstaan is afgelegd. Op 27 september neemt Provinciale Staten een besluit over het inpassingsplan dat Folding Boxboard de ruimte geeft om, binnen de grenzen van het fabrieksterrein, verder te bouwen aan de toekomst. Een plan dat het bedrijf ook verschillende verplichtingen oplegt, zoals de aanleg van een groene ring om het bedrijf die het zicht op de fabrieksgebouwen wegneemt en eventuele geluidshinder beperkt. Ook verplicht het bedrijf zich tot minder gasverbruik, minder stikstofuitstoot en deelname aan het pilotproject de waterrotonde dat uiteindelijk moet leiden tot totale hergebruik van al het water dat nu nog uit de Veluwe wordt opgepompt.

Vertrouwen

Dat bij de hoorzittingen en in de statenvergadering vraagtekens worden gezet bij de toekomst van het bedrijf begrijpt Van Beers wel. Dat De Hoop door eigenaar StoraEnzo wellicht wordt gesloten en dat ook bij FBE de machines hebben stilgestaan, voedt het sentiment dat het waarschijnlijk slecht gaat met de industrie. “Wij zien echter met veel vertrouwen de toekomst tegemoet,” aldus Otto van Beers. “Ons bedrijf maak als enige in Nederland vouwkarton dat, omdat het wordt gebruikt voor de verpakking van voeding en medicijnen, aan hoge kwaliteitseisen moet voldoen. Het vouwkarton wordt vervaardigd van hout en is recyclebaar en composteerbaar.”

De directeur verwacht dat de onderneming een heel belangrijk aandeel kan leveren in de omschakelijking van plastic verpakkingen naar karton. “Mede daarom durft onze eigenaar de komende jaren ook miljoenen te investeren in een nieuwe machine die het productieproces niet alleen efficiënter maakt, maar ook bijdraagt aan een besparing van twintig procent op het gasgebruik,” aldus Van Beers.

Fritesbakje

Ook de band met Eerbeek wil het bedrijf versterken. Men beseft terdege dat inwoners en fabriek samen op een betrekkelijk kleins stukje van het dorp dicht bij elkaar zitten. Daar moeten we goed kijken wat we voor elkaar kunnen doen. 

Marketingmanager Peter Hommel heeft een eenvoudig voorbeeld meegenomen. Samen met Van de Velde Packaging in Eerbeek is een frietbakje van vouwkarton ontwikkeld. Vouwkarton van FBE, afwerking door Van de Velde. Het kan heel goed de plastic bakjes die nu vaak worden gebruikt vervangen. Via het oud papier is het geschikt voor recycling. “Het is prachtig om te zien dat ons personeel trots is op dergelijke ontwikkelingen en dat ze het meenemen naar de kantine van hun vereniging. Straks dus in Eerbeek frites uit een geheel in Eerbeek vervaardigd bakje.”

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33