Afbeelding

Vaker en goed omzien naar elkaar

Algemeen

BRUMMEN - In de hal van de Molenhorst staan een man en een vrouw. Ze zeggen dat ze schuilen voor de regen en in afwachting zijn van de buurtbus en dat klinkt aannemelijk. Toch blijkt later dat er sprake is van inbraak en dat voelt niet goed voor de bewoners. Het gebeurt regelmatig dat vreemden via die weg naar binnen komen en afwachten tot er toevallig iemand anders naar binnen moet of naar buiten komt. “Angstig zijn we niet, zegt Annie, maar fijn is anders. We willen graag onbezorgd buiten kunnen zitten en ramen en deuren open kunnen zetten”.

In 2021 was er een bewoonster slachtoffer van een babbeltruc waarbij aan de deur werd gevraagd om geld te wisselen. De dader greep daarna haar portemonnee en ging er met het aanwezige geld vandoor.

“Ik ben pas geleden opgelicht via de telefoon, zegt een andere bewoonster. Ze hebben me gebeld omdat er bankzaken geregeld moesten worden. Ik heb het vertrouwd maar nu is er een behoorlijk bedrag van mijn rekening afgehaald”.

Internetbankieren en zaken regelen via de computer zijn niet meer weg te denken. Toch gaat het voor deze generatie ouderen veel te snel. We willen graag dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen maar toch moeten de meesten inmiddels een beroep doen op familie of een aangewezen casemanager. Ook daar is vertrouwen voor nodig. Zelfstandig je zaken regelen is toch juist iets wat iedereen graag wil ongeacht de leeftijd?

Veel mensen van deze generatie kennen nog het noaberschap. “Vroeger kwam iedereen via de achterdeur, zegt Alie. Je vertrouwde andere mensen en buren hielpen elkaar. Onze kinderen zijn ook druk, hebben een baan en minder tijd. We zullen meer alert moeten zijn en eerst moeten kijken wie aan de deur staat voordat we deze open doen”.

Op de deur bij binnenkomst naar de hal hangt nu een briefje met “Pas op voor oplichting!!”. Jorien vertelt: ”Ik woon samen met Minie het langst op de Molenhorst en dat is inmiddels 28 jaar. We voelen ons best veilig maar dat we naar elkaar mogen omzien is wel gewenst. Er is sinds kort een nieuwe klankbordgroep die bezig is activiteiten te organiseren maar die ook onze belangen te behartigt. Dit zijn allemaal bewoners die iets voor anderen willen doen. In het verleden hadden we hiervoor een huismeester en dat was best fijn. We missen een aanspreekpunt voor veel dingen en niet alleen op de Molenhorst maar ook in het dagelijks leven in winkels, bij banken en bedrijven. De wereld wordt steeds onpersoonlijker”.

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35