Afbeelding

Populaire Van Hedel blijft nog zes jaar burgemeester van Brummen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Er was een tijd dat hij er niet over peinsde burgemeester te worden. Immers, zo meende hij, dat was naast het voorzitten van de raad vooral lintjes knippen. Maar inmiddels is Alex van Hedel (60) al zeven jaar (waarvan één als waarnemer) burgemeester van Brummen. En op 27 maart volgt een benoeming voor nog eens zes jaar. Hij is er erg verguld mee.

“Het is”, zegt Van Hedel, “een enorm veelzijdige baan. Je hebt natuurlijk het hele bestuurlijke werk met raad en college, de ambtenaren. Het burgemeester zijn. Maar daarnaast ben je burgervader. Je wil aanspreekpunt zijn, een luisterend oor bieden, een spilfunctie vervullen waar dat kan. En je knipt inderdaad lintjes en bezoekt echtparen die zestig jaar zijn getrouwd. Wat ik overigens erg aantrekkelijk vindt. Nergens leer je zoveel over de geschiedenis en de mores van een dorp als van de oudere inwoners. Die hebben vaak zoveel te vertellen.”

Het is geen lichte baan. Van Hedel kan bij calamiteiten als bijvoorbeeld brand of een ernstig ongeval 24 uur per dag worden gebeld. Ook in het weekeinde, als hij piket heeft. Vergaderingen zijn daarbij vaak ’s avonds, evenals bijeenkomsten in buurten en wijken waar hij verwacht wordt, maar ook wil zijn. “Dat hoort bij het vak, ik vind het absoluut niet vervelend. We hebben in Brummen een fijne samenleving, een goed klimaat in de raad, ook al zijn er mindere tijden geweest. Dat maakt het werk prettig. Kijk, je kunt in een gemeente met 21.000 inwoners niet bij voortduring iedereen tevreden stellen. Maar ik heb persoonlijk zelden negatieve reacties over mijn functioneren ontvangen.”

Van Hedel hoopt voor de komende zes jaar vooral dat in Brummen weer voortvarend wordt gebouwd. “Die mogelijkheden zijn gelukkig weer door de provincie verruimd en we hebben dankzij Elzenbos en het nieuwe bestemmingsplan voor Eerbeek ook plekken om te bouwen. Ik vind dat bestemmingsplan overigens wel een van de mooiste dingen die de afgelopen zes jaar zijn gerealiseerd in onze gemeente. De boel zat op slot. Nu trekken we het -met hulp van de provincie- weer vlot.”

Hij heeft geen grootse wensen voor de gemeente, die immers al zoveel biedt. Maar ja, een kulturhus voor Eerbeek, mooie invullingen voor de open plekken in de kern van Brummen. Het komt allemaal even voorbij. En voorzieningen voor jongeren moeten er komen. Die vinden op dit moment veel te weinig van hun gading in Brummen.

Van Hedel wil de komende zes jaar zeker volmaken. “Ze vragen me wel eens of ik niet de ambitie heb naar een grotere gemeente te gaan. Zeker (hij lacht), als ze me voor Amsterdam of Den Haag vragen, ben ik weg natuurlijk. Maar nee, om materiële redenen of iets als status zal ik echt niet vertrekken. Het bevalt me hier uitstekend. Dat is veel belangrijker.”

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 7 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00