Afbeelding

Middeleeuwse Ludgeruskerk in Hall gaat weer open

woensdag 31 mei 2023 10:00 t/m 12:00

HALL - Vanaf 31 mei tot half september is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur dit historisch monument weer van binnen te bewonderen. Vaak klinkt dan orgelmuziek en vertellen rondleiders mooie verhalen.

Vooral de unieke fresco’s, plafondschilderingen en wapenschildenvragen om een toelichting. Ze werden eind 1300 en begin 1500 aangebracht. Naar boven kijkend gaat er een prentenboek open en neem je een sprong in het verleden. De Middeleeuwen. In die tijd kon vrijwel niemand lezen en schrijven. Bovendien was de kerkelijke voertaal latijn. Hoe kon men dan de boodschap helder overbrengen? Door al die mooie afbeeldingen, dacht men toen in Hall. Bijzonder detail is dat na de reformatie, begin 1600, alle religieuze kunst drie eeuwen lang achter een laag kalk verdween. Een grondige restauratie zorgde ervoor dat het nu in al z’n pracht weer te zien is. Wat ook na de restauratie veranderde is de banken opstelling. Eerst gericht op het altaar, daarna rond de kansel. Een oplopend theater, heel zeldzaam in Nederland. Wat bezoekers ook opvalt is de mooie ligging van de kerk aan de rand van het dorp omgeven door een park met uitzicht over de velden. Komend vanaf het Ludgerpad en het Hallsepad geeft dit een karakteristiek beeld van deze eeuwen oude dorpskerk. Ook groepen zijn van harte welkom. Daarvoor kan een afspraak worden gemaakt op: reservering@hallsekerk.nl