Kamerkoor CVZ in actie. Foto: PR CVZ
Kamerkoor CVZ in actie. Foto: PR CVZ

Romantisch nazomeren in de Pancratius Kerk

zaterdag 7 oktober 2023 0:00

BRUMMEN - Op 7 en 8 oktober a.s. geeft Kamerkoor Collegium Vocale Zutphen (CVZ) twee concerten waarin dit koor met het publiek romantisch kan nazomeren.

Op het programma staan liederen van Johannes Brahms, vol met beelden van de natuur en de liefde. De warmte van de tekst en de melodieën wordt in deze werken ondersteund door prachtige pianobegeleidingen, die op zichzelf al muzikale meesterwerken zijn. Ook in de ‘a capella’-stukken (zonder begeleiding) van Ralph Vaughan Williams bezingen ze de natuur en de vergankelijkheid van de aarde en het leven, op teksten van onder andere William Shakespeare. Maar ook zingen zij een vrolijke dans van deze componist.

Van een heel andere schoonheid zijn de werken van Hugo Wolf, volgens velen na Schubert de beste componist van het Duitse lied. De Oostenrijker Hugo Wolf heeft niet veel werken voor koor gepubliceerd. Hij was niet snel tevreden over wat hij componeerde en gooide daarom veel meteen weer in de prullenbak. Wolf vertaalt de dramatiek van de tekst in prachtige maar complexe harmonieën. De twee stukken die dit koor van hem zingt, zijn wederom met pianobegeleiding, verzorgd door pianiste Martje van Damme.

Het klapstuk van dit programma is de suite ‘In Windsor Forest’ van Vaughan Williams. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw schreef hij de opera ‘Sir John in love’, gebaseerd op een komedie van Shakespeare. Hij had echter weinig succes met deze opera, die alleen maar door amateurs werd uitgevoerd. Daarom besloot hij er een ‘suite’ uit samen te stellen: een uitbundige, levendige en soms zelfs extatische cyclus van vijf liederen. De dames zingen over mannen die bedriegers zijn, de heren leven zich uit in een dranklied en gezamenlijk zingen zij over feeën en aardse mannen die ‘bont en blauw geknepen moeten worden’.

Kortom, een gevarieerd programma waarin de uitersten van de romantische koormuziek klinken. Een concert vol romantiek, droefheid, stilte, maar ook vrolijkheid en humor. Dit wordt een fijn concert! Voor meer informatie zie www.cvzutphen.nl