Foto: GuidoBogertFotografie
Foto: GuidoBogertFotografie

Oproep aan zangkoren: zingen uit het Zutphens Liedboek voor het Hanze Koren Festival

zaterdag 14 oktober 2023 18:30 tot 3:30

ZUTPHEN - Muzehof centrum voor de kunsten houdt op 14 oktober het ‘Hanze Koren Festival’. Koren en zanggroepen die willen meedoen, kunnen zich daarvoor nu aanmelden.

Koren die eigentijdse uitvoeringen van eeuwenoude teksten brengen in hedendaagse setting, dat is voor elk koor natuurlijk een mooie inspiratie. Het evenement is onderdeel van het Hanzejaar, dat in Zutphen en andere Hanzesteden uitbundig wordt gevierd met tal van activiteiten. Op 14 oktober is het in Zutphen ook Museumnacht en 24-Uur-Hanze. Ieder koorlid krijgt toegang tot alle locaties in de Museumnacht.

Hoe gaat het precies in zijn werk? Muzehofcoördinator Petra Bennis legt uit: “We grijpen terug naar het zestiende-eeuwse Zutphens Liedboek, met volkse teksten, bedoeld om te zingen, maar voor het overgrote deel niet voorzien van noten. Hedendaagse componisten hebben drie liedteksten alsnog op muziek gezet. Het is de bedoeling dat deelnemende koren er daarvan minstens één ten gehore brengen. Plus één nieuwe canon, speciaal gemaakt voor het Hanzejaar Zutphen.” Verder zingen de koren eigen repertoire. Het festival wordt geopend met samenzang onder de Wijnhuistoren. Daarna verdelen de koren zich over verschillende historische locaties voor hun optredens.

Een belangrijke rol is weggelegd voor stadsdichter/stadstroubadour Wolfram Reisiger. Hij componeerde de Zutphense canon, die niet meer uit je hoofd gaat als het eenmaal hebt gehoord (en gezongen). Ook de Zutphense muzikant Pjotr heeft zijn aandeel in het festival. Journalist en dichter Sander Grootendorst ‘hertaalde’ de oude teksten naar modern Nederlands. Zo wordt een verbinding gelegd tussen het Zutphen van weleer en het Zutphen van nu: precies het idee achter het Hanzejaar.

Het korenfeest heeft plaats tussen 18:30 en 23.30 uur. Deelnemende koren krijgen de beschikking over alle teksten en muziek op papier en in mp3-vorm. 

De Liedboekmuziek is te bekijken op muzehof.nl/hanzekorenfestival. Muzehof roept ieder koor, groot of klein, op om zich aan te melden. Meer informatie kan gevraagd worden bij Petra Bennis: p.bennis@muzehof.nl