Afbeelding

Autisme bij vrouwen, IXTA NOA

woensdag 30 november 2022 19:00 tot 21:00

REGIO - Ixta Noa organiseert woensdagavond 30 november 2022 een thema-avond over ‘Autisme bij vrouwen’. De avond bestaat uit een voorlichting van de landelijke Expertgroep Vrouwen met Autisme en een interactief deel waarin ervaringen gedeeld kunnen worden, met onze ervaringsdeskundigen Nikki en Mirjam.

De thema-avond ‘Autisme bij vrouwen’ op woensdagavond 30 november 2022 is van 19:00 tot 21:00. Inloop vanaf 18:30 uur met koffie en thee. Locatie: Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. Toegang is gratis, aanmelding vooraf is mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om online deel te nemen door een mail te sturen naar zutphen@ixtanoa.nl

Autisme wordt bij vrouwen veel minder goed herkend dan bij mannen. Het uit zich anders en vrouwen kunnen symptomen vaak beter camoufleren, wat leidt tot uitputting en psychische problemen. Vaak hebben vrouwen lang ‘getobt’ voordat ze wisten wat er met hen aan de hand was. Vrouwen worden dan ook vaak laat en verkeerd gediagnosticeerd, met alle gevolgen van dien. Ixta Noa brengt dit onderwerp tijdens de maandelijkse thema-avond graag onder de aandacht.

Voor dit belangrijke thema heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vorig jaar een Expertgroep Vrouwen met Autisme (EVA) opgericht. Kernleden Lianne Greftenhuis en Rianne Jansen vertellen vanuit hun expertise, persoonlijke ervaringen en levensmissie bij Ixta Noa meer over dit vaak verkeerd begrepen onderwerp. 

Het eerste deel van de avond is informatief om een beter begrip over dit onderwerp te geven. In het tweede deel van de avond is er ook mogelijkheid voor interactie. Buiten de EVA zullen ook ervaringsdeskundigen vanuit Ixta Noa Nikki en Miriam hun ervaringsverhaal delen. Er is veel ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen zodat er samen tot meer begrip gekomen kan worden.

Ixta Noa heeft het afgelopen jaar diverse thema-avonden over psychologische problematiek georganiseerd. Deze vinden plaats iedere laatste woensdag van de maand in Zutphen en elke tweede woensdag van de maand in Apeldoorn. Tijdens deze avond wordt een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring. 

Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven wat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten. 

Het Praktijkhuis Ixta Noa is al meer dan 15 jaar een plek in Zutphen waar mensen met een psychisch verleden of heden terecht kunnen. Tijdens de openingstijden is er een laagdrempelige inloop waar ervaringsdeskundigen werken die iets soortgelijks hebben meegemaakt en van daaruit anderen in hun leven verder helpen. 

Ixta Noa is een landelijke organisatie, die behalve Praktijkhuizen in Zutphen, Nijmegen, Enschede, Groningen en Leeuwarden, ook online hulp biedt, voorlichtingen geeft in teams, gastsprekers opleidt en op afdelingen van GGZ-instellingen ervaringsdeskundigen inzet.