Afbeelding

Cursus ‘Kunst in Beeld’ start weer!

dinsdag 18 oktober 2022 19:30 t/m 21:30

BRUMMEN/ EERBEEK - Voor liefhebbers van kunst en tentoonstellingen is er weer een cursus Kunst in Beeld. In drie bijeenkomsten hoor je alle informatie over, dit keer, Fernand Léger en het kubisme. Iris Maalderink-Besselink verzorgt deze cursussen in de vorm van interactieve lezingen in zowel Brummen als Eerbeek. 

Thema Fernand Léger en het kubisme

In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog ontwikkelt zich een nieuwe schilderstijl die het Kubisme wordt genoemd. Pablo Picasso en George Braque houden zich onder andere bezig met de vraag hoe je driedimensionale objecten zonder hulp van perspectief op een tweedimensionaal vlak kan weergeven. Maar ook andere kunstenaars gaan experimenteren met een nieuwe weergave van de wereld om hen heen. Fernand Léger staat in deze periode aan het begin van zijn kunstcarrière en hij wordt er duidelijk door beïnvloedt. Zijn interpretatie van het Kubisme wordt in die tijd weleens het Tubisme genoemd (door de buisvormen die in zijn werken verschijnen).

In deze cursus zal Fernand Léger centraal staan. We bespreken het Kubisme: het ontstaan en de ontwikkeling van de stroming, het verschil tussen de galeriekubisten en de salonkubisten. Hoe verhoudt Fernand Léger zich tot het Kubisme? Wat gebeurt er met de kubistische stijl na de Eerste Wereldoorlog? Is deze verandering ook bij Léger te zien?

Het oeuvre van Fernand Léger staat centraal, maar ook werk van andere kunstenaars zal aan bod komen.

Wie is Iris Maalderink?

Iris Maalderink is kunsthistorica en zij geeft al ruim tien jaar cursussen kunstgeschiedenis. Ook geeft Iris rondleidingen in Museum MORE in Gorssel, in Kasteel Ruurlo en in het Kröller-Müller Museum De cursus Kunst in Beeld is opgezet voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst.

Praktische informatie 

De cursussen zijn op de dinsdagavonden van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur. Jouw aanmelding ontvangen wij graag via www.bibliotheekbrummenvoorst.nl. Klik op ‘Activiteiten’ en kies de cursus en locatie van jouw voorkeur. Leden van de Bibliotheek betalen € 40,-, niet-leden betalen € 50,-.

Data en locatie in Brummen: 

18 oktober, 1 november en 29 november bij de Bibliotheek in Brummen.
Data en locatie in Eerbeek:

25 oktober, 22 november en 6 december bij het Culturhuis Pater Dekker.

Locatie