Logo brummensnieuws.nl
  • Alles

Lezing door Annette Nobuntu Mul

zondag 20 september 10:00 uur

BRUMMEN - Ubuntu. Een Zuluwoord, maar een universeel concept. Umtu Ngmuntu Ngbantu betekent letterlijk: Een mens is een mens, omdat er andere mensen zijn. Ik ben omdat wij zijn! Dit is de basis van de Ubuntu-filosofie.

Wat kan Ubuntu voor ons betekenen? Voor de westerse wereld die de afgelopen eeuwen enorme thechnologische realisaties heeft neergezet en voor grote materiële welvaart heeft gezorgd. Maar die nu schreeuwt om aandacht voor immateriële vraagstukken. Voor onze omgang met de aarde en met elkaar.

In haar zoektocht neemt Annette Ubuntu Mul je via storytelling en interactive dialoog mee naar Zuid-Afrika. Het land dat na de apartheid oude wonden tracht te helen, met de kracht van diversiteit en vergevinhg. Op zoek naar Ubuntu in contact met dierbare Zuid-Afrikanen, die op haar levenspad zijn gekomen. Vaak met een bijzondere levensles. Zo sprak ze de twee moordenaars van Amy Biehl, de gevangenbewaker van Nelson Mandela, de dochter van Desmond Tutu, ex –politiek gevangenen op Robben Eiland, de minister van onderwijs, de directrice van SASNEV, maar ook mensen van de straat.

Wat wij van Afrika, van Ubuntu kunnen leren? Dat we in elke persoonlijke, professionele, organisatorische, religieuze of politieke ontmoeting elkaar, boven alles, als mens kunnen zien en onze gemeenschappelijke menselijkheid erkennen: Ik ben omdat wij zijn

Anette Nobuntu Mul[ 1960] is de oprichter van Ubuntu Society. Het is haar missie om het diepgewortelde [Zuid]-Afrikaanse mensbesef Ubuntu verder te ontwikkelen en uit te dragen.

Locatie: D.A. van Vuurenstraat 10 , 6971 EW Brummen. Zondag 20 september aanvang 10 uur. Voor gasten is de bijdrage € 10,- In verband met de Corona-pandemie dient u een plaats te reserveren bij: jgjansen@gmail.com tel. 065164501


deel deze activiteit

 


Week 38

In de krant van week 38 zat geen puzzelDe oplossing voor week 9: